10 april 2012

Americain, zo passé

Wilbrinks Genieten zaterdag 20 feb 2009
E 450, 451 en 452, graag
Mag ik van jou van de E-nummers, de nummers 202, 211. Oh, en doe daar maar 415, 450, 451 en 452 bij. Heb je dan ook 325 en 330 liggen? Mooi, en dan nu nog wat 440 en 466, leg ook wat 325 en 330 klaar, ja, natuurlijk 621, anders smaakt het nergens naar en 470a. 120 ook, dan ziet het er nog een beetje uit en 525, ja, dan zijn we er wel zo'n beetje. O, en ik zou het bijna vergeten, natuurlijk, doe er nog wat rundvlees bij.
Wat ik aan het doen ben? Filet Americain maken natuurlijk. Afgelopen zaterdag kocht ik er nog wat van. In de aanbieding. Prachtig spul. Want het gaat hier per slot van rekening om rauw vlees maar het is ook nog eens ruim een week lang te bewaren. Je kan gerust van een meesterwerk spreken. In mijn supermarkt hebben ze twee soorten. Een ligt in de versafdeling en ziet er prachtvol opgespoten uit, de andere soort is meer een soort blob, en ligt bij de worsten. Grappig, die bij de worsten heeft iets minder E-nummers, maar is nog langer houdbaar. 
Ik ken een  juffertje, zo'n klein gevalletje meisje. En ze is Filet Americain verslaafd. Iedere zaterdag een volle pot die ze vrijwel in haar eentje  gedurende het weekeinde op eet. Maar slim, die kleine. Dus leest ze de achterkant van de verpakking. En telt E-nummers. Ze neemt altijd de filet met de minste nummers.
Als dat dan toch moet, die hoeveelheden Filet Americain, dacht ik, dan misschien maar helemaal zonder toevoegingen. Wat een feest zou dat zijn. Dus gaan zoeken naar een mooi recept. Het internet staat er vol mee. Meestal zijn het noodkreten van voormalige landgenoten die ergens in Texas of Canada omkomen van verlangen naar echte Hollandse Filet Americain. Ze worden dan steevast afgescheept met het recept van preparé, de Belgische manier om een taaie biefstuk lekker te maken. Een Nederlands recept, het is er niet eens omdat onze Filet Americain door onze supermarkten is uitgevonden en die houden hun kaken stijf op elkaar. Dan is er ook nog een geheime kruidenmix, een soort vloeibaar gemaakte paprikapoeder die niet in huis-tuin en keuken hoeveelheden te verkrijgen is. Want stel je voor dat mensen zelf Filet Americain gaan maken. Vers. Dat kunnen we niet hebben.
Maar de aanhouder wint. Ik heb het recept. Van een van de beste slagers van Nederland. Johan van Uden, de bedrijfsleider van Chateau Briand in Heemstede.
1 kilo vers gehakte biefstuk (is het lekkerst), 300 gram goeie mayonaise (liefst zelf gemaakt, wel dik) Kruiden: 8 gr. gemalen zeezout, 1 gr. gemalen witte peper, 10 gr. paprikapoeder extra rood, 1 gr. chilipeper gemalen. Kleine theel. fijne mosterd. Heel klein scheutje worcestersaus. 2 eierdooiers
Werkwijze: De mayonaise in een kom, daarbij alle kruiden en eierdooier, roeren tot een geheel, zodat alle kruiden goed zijn gemengd. Hak de biefstuk fijn, doe het mayonaise mengsel bij de gehakte biefstuk. Meng het rustig tot een geheel, tot er mooie binding ontstaat.
Heel trots op tafel gezet, maar ik had het kunnen weten: niet lekker oordeelde het wicht. Ik hou jullie op de hoogte!