07 mei 2012

Meer Schmalz

Saskia de Haan-Weber wij kregen "stropiesvet"op brood, helft reuzel, helft stroop, p.s. mijn vader kwam uit Zeeuws Vlaanderen en "vrat" dit op brood, ik hoeef het NOOIT meer"
Stropiesvet alweer zo'n mooi woord. Maar eens een verzameling van aanleggen. 



Super Roomboterverhaal

Uit alles wat ik inmiddels over roomboter en margarine heb gelezen, kan ik het volgende stuk van harte onderschrijven. De rest van de site staat vol met Eeuwig Leven door één Goi-bes per minuut, maar het boterverhaal zoals het hier wordt vertelt, klopt helemaal. Als we dan ook nog eens Boerenboter gaan kopen, ja, ja, is zelfs goedkoper als je het maar bij de boer gaat halen, dan is iedereen weer een stuk smakelijker bezig  en het is goed voor ons en voor onze boeren. Die hebben namelijk echt wel een steuntje in de rug nodig.
 Het Echte Boterverhaal


06 mei 2012

Boos, of juist niet?

 Altijd leuk die brieven. Deze was naar aanleiding van een stukje over Schmalz.
De naam van de inzender heb ik afgekort. Wel grappig, ik heb natuurlijk nooit gezegd dat Jos Havekotte Schmalz zou hebben uitgevonden, ik ben toch niet gek? Kaantjes en Reuzel kent inderdaad iedereen van boven de 40 nog wel, van voor de grote vet-angst begon. Kanesmeer is natuurlijk weer een geweldig woord. FW


Geachte heer Wilbrink,
In De Telegraaf las ik van u een beschrijving van Schmalz volgens u een product uit Duitsland dat door de Nederlander Jos Havekotte was uitgevonden. Mooi niet want  hier op het platteland zeker bestaat het al meer dan honderd jaar als Kanesmeer. Ik ben een Groninger en zei men koanesmeer met koantjes. Dat was uitgesmolten reuzel van het varken met de kaantjes er door en zout en zoals bij ons thuis met stroop en
iets azijn. Hij, Jos Havekotte mag wel verschillende verbeteringen er in