De avond dreigt met zware donderslagen maar ik weet al
dat de tempest ergens bij Breda haar ergste heeft achtergelaten. Dat soort
dingen weten we vandaag, deze dag. De merels weten het ook en ze worden
helemaal gek van die ene lijster die steeds hun patroon doorbreekt en met een
veel lager beginnende pentatoniek, waarbij die trouwens rare glissandi niet uit
de weg gaat.
Oh, moet het over eten gaan? Vertel mij dan eerst maar
eens wat een gentleman is en hoe een vrouwelijke versie daarvan heet. Weet je het?
In dat hele gebrekkige Engels komen ze niet verder dan female. Nou, dan en dan
hebben wij tenminste heer en dame maar in Engeland moet echt al flink wat
hebben gedaan om Dame te worden. Vreemd land dat door collectieve
achterlijkheid de plug eruit heeft getrokken en binnenkort in de Noordzee verdwijnt.
Hoewel, het zal u en mezelf verbazen maar dan zwem ik
er heen om ze te redden want in Engeland maken ze Marmite en Gentleman’s Relish.
Patum Peperium werd het ook
wel genoemd en het stamt uit 1828 en het is een abominatie. Een vervorming van
de smaak. Het is ontstaan uit de tijd dat de gentleman nog in quarters was, bij
een dame, meestal weduwe, inwoonde. Zie Mrs Hudson van Sherlock Holmes en dr
John Watson. Ze hadden een vierkant van het huis, later werd quarters de
gevangenis, nou ja, dat snap ik ook wel.
Slapen jullie al,
heerlijk, dan gaan we door met de mensen die echt wat willen leren.
In een Engelse supermarkt
trof ik een potje Gentleman’s Relish. Relish is een condiment. En condiment is
een geconsenteerde smaakpasta die aan het eten wordt toegevoegd en vaak als essentieel
onderdeel daarvan wordt beschouwd. Ja, ja, goed gedaan, Tomatenketchup! Dat was
ooit relish van champignons en een enkele tomaat. En toen lieten ze opeens de
champignons weg er werd het tomatenketchups, een soort intense zoetstof die op
de wereldlijst van verboden goederen zou moeten staan. Mosterd is een
condiment, hoewel een condiment meestal uit meerdere grondstoffen bestaat. In
Nederland kennen we geen mosterd meer, helaas, ondanks het feit dat de Blauwe
Bedrieger zijn bestaan aan mosterd heeft te danken, hebben ze hun Zaanse variant geschikt voor babyvoedsel
gemaakt. Mosterd hoort geweld en drastisch
doorzetten te zijn. Daar kweek je mannen mee! Mosterd is minstens Colman’s.
Terug naar 35 jaar
geleden en mijn eerste potje Gentleman´s Relish. Ik denk dat ik het in een
Ierse winkel kocht, want daar kwam ik vaak. Ieren zijn gek genoeg om Engelse
dingen te eten.
Het is een onooglijk
potje, past zo in je zak. Het is een pasta van ansjovis. Je eet het heel simpel,
op warme toast waar je heel veel boter op hebt gesmeerd. En dan voel je je een Oxford-student
of een verstrooide professor die vergeten is eten te kopen, of een groot
schrijver, die hebben nooit wat te eten. Maar ze hebben altijd oud brood, een
toaster en boter. En Gentleman’s Relish. En Marmite en Colman’s voor het geval
ze ergens een stuk koude doorgebakken rosbeef vinden. In het kader van van
alles van de laatste tijd verwacht ik dat er snel een Dame’s Relish op de markt
komt, en dan hoop ik toch dat die pakvol horseradish oftewel mierikswortel zit.
Alleen voor echte Dame’s.
Ik heb een mierik in mijn tuin. Maar tuingod Norbert
Mergen zelf, van MergenMetz.nl waarschuwde
me voor een afschuwelijke dood als ik dat zelf ging raspen in de keuken.
Wat wil ik nou
eigenlijk zeggen met dit heel verhaal? Nou, dat Gentleman’s Relish erg lekker
is op toast en Marmite ook. En dat beide producten stammen uit de tijd dat
heren hun quarters hadden bij verder keurige weduwevrouwen op stand in Londen. En
mocht je op vakantie in het perfide Albion geraken, vergeet dan niet een potje
mee te nemen, voor dat typisch Britse gevoel waar we toch zo van houden. Fijn
weekeind.